Χριστιάνα Αριστίδου

Advisory Board
Business Transnational Technology Lawyer – Hybrid LawTech expert

Η Χριστιάνα Αριστείδου είναι πρώην εταίρος μιας μεσαίου μεγέθους οικογενειακής δικηγορικής εταιρείας με 50ετή κληρονομιά, η οποία ίδρυσε πρόσφατα την υβριδική εταιρεία μας lawtech. Είναι επίσης ιδρύτρια και διευθύντρια της SmartCity Business, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών και έρευνας και ανάπτυξης που συμβουλεύει δημόσιες αρχές, οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες σχετικά με το πώς να δημιουργήσουν πραγματικά έξυπνες πόλεις και να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και συνδεσιμότητας.

Η Χριστιάνα ασκεί το δίκαιο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας για περισσότερα από 23 χρόνια, είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 1997, εγκεκριμένη εκπαιδευτής (CyQF-EQF-003266), πιστοποιημένος διεθνής επαγγελματίας νομικών έργων (IILPM), πιστοποιημένος εμπειρογνώμονας GDPR (HELP-EU) και ειδικός στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ως Legal Project Practitioner πιστοποιημένη από το International Institute of Legal Project Management, η Χριστιάνα είναι επίσης μέλος του PMI Cyprus Chapter, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της διαχείρισης έργων στο νομικό κλάδο.

Είναι Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Blockchain του ISO TC/307, μέλος του WG6 on Blockchain Use Cases συμβάλλοντας ενεργά στο Blockchain Use-Case Lab που εξετάζει και συμβουλεύει εφαρμογές και έργα Blockchain και DLT σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, καθώς και μέλος του WG-3 που συντάσσει ενεργά πρότυπα για τις έξυπνες συμβάσεις. Η Χριστιάνα είναι επίσης μέλος της ITU και υπηρέτησε σε ITU-FG-DLTs και είναι συνιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Cyprus Blockchain Association (CBA).

Η Χριστιάνα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογίας του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου, όπου συντονίζει και ηγείται όλων των πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης χρήσης της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο νομικό επάγγελμα.

Η Χριστιάνα είναι μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Ιδρύματος SOV, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση των Νήσων Μάρσαλ για την εφαρμογή του ψηφιακού νομίσματος SOV.

Έχοντας σπουδάσει και ζήσει σε περισσότερες από πέντε διαφορετικές χώρες, δηλαδή στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Κίνα και την Κύπρο, η Χριστιάνα συνδύασε νομικές σπουδές σε θέματα δικαίου και τεχνολογίας, τόσο σε χώρες του κοινού όσο και του αστικού δικαίου και διατηρεί ένα πολύ πλούσιο επιχειρηματικό δίκτυο που υποστηρίζει μια παγκόσμια εμβέλεια άνω των 50Κ επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε περισσότερες από 120 χώρες.

Η Χριστιάνα έχει εμπλακεί σε νομικά έργα πολλαπλών δικαιοδοσιών και πολύπλοκα επιχειρηματικά και τεχνολογικά έργα και έχει συνεργαστεί εκτενώς με εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τη Silicon Valley, ιδρυτές, επιχειρηματίες, επενδυτές-αγγελάνθρωπους και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων διαφορετικών προελεύσεων, τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος, ταμεία και διαχειριστές κεφαλαίων, εταιρείες επενδύσεων, ασφαλιστικές εταιρείες και κολοσσούς τηλεπικοινωνιών. Κατέχει διοικητικές και συμβουλευτικές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρικών φορέων, κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών, ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Η εξειδίκευσή της έγκειται στη διασταύρωση του επιχειρηματικού δικαίου, της τεχνολογίας και της καινοτομίας με έμφαση στις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες και την καινοτομία στις πληρωμές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και το fintech, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων/ιδιωτικών κεφαλαίων, τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις και το regtech, τις τηλεπικοινωνίες, την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και τον ανταγωνισμό, το proptech, το insurtech, την εταιρική χρηματοδότηση και την εταιρική αναδιάρθρωση, τη χρηματοδότηση και τα καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα, το διαδίκτυο και την κυβερνοασφάλεια, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το λογισμικό και τα τυχερά παιχνίδια, την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία της τεχνολογικής πνευματικής ιδιοκτησίας, τις συναλλαγές και την τεκμηρίωση, τη σύνταξη συμβάσεων τεχνολογίας και τη φορολόγηση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Έχει συμβουλεύσει σημαντικούς τοπικούς και διεθνείς φορείς σε θέματα μετασχηματισμού επιχειρήσεων, αναδυόμενων και προηγμένων τεχνολογιών, σχεδιασμού πλατφορμών, νομικών μηχανισμών και νομικής αρχιτεκτονικής για καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πλατφόρμες, έργα εκκίνησης και χρηματοδότησης (π.χ. ICOs, STOs, IPOs), ψηφιακή ταυτότητα, ηλεκτρονικές υπογραφές, ψηφιακή επιβίβαση και διαδικτυακή επαλήθευση της ταυτότητας, εφαρμογή της ανοικτής τραπεζικής και της καινοτομίας στις πληρωμές, προστασία δεδομένων, ροή δεδομένων και προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω σχεδιασμού, ηλεκτρονικό χρήμα, ψηφιακά νομίσματα, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και κρυπτο-ανταλλαγές, token, tokenization, tokenecomics, οικονομία token και κυβερνοασφάλεια.

Η Χριστιάνα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Ελλάδας και κατέχει τρία (3) μεταπτυχιακά διπλώματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Κοινό Δίκαιο (UEA-UK), στο Διεθνές Εμπορικό και Επιχειρηματικό Δίκαιο (UEA-UK) και στο Δίκαιο Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Queen Mary College of London University-UK). Είναι επίσης κάτοχος πιστοποιητικού στη διεθνή εμπορική διαιτησία από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, Γερμανία, και πιστοποιητικού κινεζικού πολιτισμού και γλώσσας (HSK2) από το Mandarin House-Shanghai-China. Η Χριστιάνα είναι επίσης κάτοχος πιστοποιητικού στα ψηφιακά νομίσματα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η Χριστιάνα είναι εγκεκριμένη εκπαιδεύτρια που εκπαιδεύει ηγέτες, στελέχη, ομάδες και τμήματα σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι Blockchains και η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και σε διάφορες σημαντικές οδηγίες, κανονισμούς και άλλα νομικά και κανονιστικά μέσα συμμόρφωσης της ΕΕ, όπως η PSD II και η Open Banking, η MIFIR, η MiFID-I, η MiFID-II, οι AIFM, οι UCITS, η οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD), η οδηγία για τη διαφάνεια, ο κανονισμός eIDAS, η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά, το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τηλεπικοινωνίες και ο GDPR.

Είναι επίσης νομικός συγγραφέας με πολυάριθμες δημοσιεύσεις και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά, νομικά περιοδικά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τακτικός ομιλητής σε εθνικά και διεθνή νομικά και τεχνολογικά συνέδρια και συνόδους κορυφής.

Επικοινωνηστε μαζι μασ